Maso

Grilované uzené koleno v zázvorově-pivní marinádě s jablkovo-křenovým chutney

Marináda, v níž se snoubí hořkosladká chuť piva se štiplavým zázvorem, kyselým citronem a bylinkami, dodá masu nezvyklou chuť, kterou doprovodí šťavnaté, po křenu příjemně pálivé chutney.

4 porce

2 uzená vepřová kolena
0,5 l černého piva
2 citrony
80 g čerstvě strouhaného zázvoru
2 chilli papričky
směs čerstvých bylinek (tymián, bazalka, petrželka)
100 g másla

jablkovo-křenové chutney

1 červená cibule
0,5 dl oleje
50 g krupicového cukru
4 jablka
1−2 citrony
100 g strouhaného křenu
hrst koriandru

Vepřová kolena uvaříme doměkka, necháme zchladnout, vykostíme a naporcujeme na menší části. Pivo spolu s citronovou šťávou (ze dvou citronů) a kůrou (z jednoho citronu) zredukujeme (svaříme) na cca 2,5 dl. Odstavíme a ještě do horké marinády přidáme zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky, nasekané bylinky a máslo. Touto marinádou potřeme maso a necháme přes noc odležet. Poté vkládáme na gril a pozvolna grilujeme z obou stran, podáváme s jablkovo-křenovým chutney.

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka, zastříkneme citronovou šťávou a vmícháme polovinu strouhaného křenu a dusíme doměkka. Vychladíme, vmícháme zbytek strouhaného křenu a nasekaný koriandr. Podáváme k masu.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl