Různé

Bezlepkový ovesný chléb s praženými ořechy

100 g jemně mleté ovesné mouky bez lepku
80 g ovesných vloček bez lepku
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
25 g máku
25 g sezamu
50 g mletého lněného semínka
50 g celých lněných semínek
100 g opražených lískových ořechů
2 lžíce chia semínek
1 lžíce (cca 10 g) jemného psyllia
1 lžíce soli
1 lžíce jablečného nebo vinného octa
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
450 – 500 ml teplého rostlinného mléka
3 lžíce řepkového oleje

Na pánvi opražíme lískové oříšky. Vsypeme je do utěrky, promnutím zbavíme slupek a necháme vychladnout. Poté je nasekáme nahrubo. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Ve vedlejší nádobě si ohřejeme rostlinné mléko a vidličkou je prošleháme s medem, olejem a octem.

K promíchané sypké směsi přilijeme připravenou tekutinu a opatrně promícháme. Těsto při promíchávání začne houstnout. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a uhladíme. Používáme formu na biskupský chlebíček o objemu 1 litr, dlouhou cca 28 – 30 cm.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut. Potom přepneme na horký vzduch a dopékáme na 160 °C dalších 20 minut. Pak chléb vyndáme z formy i s papírem a necháme v troubě při stejné teplotě na mřížce cca 10 minut dosušit. Pokud nemáte možnost horkého vzduchu, pečte po celou dobu na 180 °C a občas odvětrejte.

Hotový chléb necháme volně na mřížce vychladnout (dobré je podložit mřížku suchou čistou utěrkou – odpařuje se hodně vody).

Po vychladnutí rozdělíme na polovinu a zabalíme do alobalu.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl