Králík pečený v kořenové zelenině


Vydatné a přitom lehce stravitelné maso králíka si libuje v pekáči plném zeleniny a je voňavé po čerstvě nadrceném koření a bylinkách.
4 porce
1 králík
2 karotky
2 žluté mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
2 kořenové petržele
olej na opečení
drcený a celý jalovec
drcený bobkový list
drcený pepř
sůl
snítka tymiánu
snítka petržele
100 g drcených rajčat
0,5 l bílého vína
0,5 l masového vývaru
Králíka naporcujeme, osolíme a ochutíme drceným kořením (jalovec, bobkový list, pepř). Jednotlivé kusy opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, orestujeme na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí, zalijeme drcenými rajčaty, vínem, vývarem, přivedeme k varu, vložíme porce králíka a pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Nepřiklápíme, pouze přeléváme, případně podléváme.
Příloha
20 mini rajčátek
50 g másla
hrst sekané plocholisté petržele
Mini rajčata zlehka nařízneme, spaříme, zchladíme, oloupeme a krátce prohřejeme na másle s plocholistou petrželí.
Jednotlivé porce pečeného králíka upravíme na talíř a poklademe rajčátky.
Ohodnoťte tento recept: