Pomalu pečený telecí váleček s máslovými smrži, bramborovými plackami a smaženou cibulkou


700 g telecí kýty nebo hřbetu
50 g sušených smržů
2 dcl telecího nebo hovězího vývaru
2 dcl smetany
100 g másla
200 g vařených brambor
300 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
lžička prášku do pečiva
špetka muškátového oříšku
1 vejce
100 g hráškových lusků
100 g zelených fazolek
2 cibule
olej na smažení
sůl a čerstvě mletý pepř
Bramborové placky
Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme najemno. Přidáme celé vejce, hladkou i hrubou mouku, prášek do pečiva, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Promíchané těsto vyklopíme z mísy na pomoučněný vál a důkladně, ale rychle ještě prohněteme rukama. Poté z těsta vyválíme plát, tloušťka asi 1 cm. Z těsta vykrájíme kolečka, která opékáme dozlatova na pánvi s rozehřátým olejem a máslem.
Omáčka
Do hrnce vlijeme vývar, do kterého přidáme asi 5 lžic vody, ve které jsme nechali máčet smrže. Tekutinu svaříme, přidáme smetanu, smrže a na závěr zašleháme máslo.
Telecí hřbet nebo kýtu osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém zprudka opečeme celý kus masa ze všech stran. V průběhu opékání přidáme kostičku másla. Maso vložíme do trouby a pečeme na 170 – 180 °C po dobu 8 – 10 minut.
Hráškové lusky a zelené fazolky blanšírujeme a prohřejeme v másle. Cibuli nakrájíme na proužky a smažíme v oleji do zlatova.
Ohodnoťte tento recept: