Bylinková velouté z uzeného kuřete se zastřeným vejcem


2 litry vody
2 uzená kuřecí stehna
1/4 celeru
2 mrkve
1 petržel
4 lžíce hladké mouky
60 g másla
100 ml 33% smetany
200 g zakysané smetany
2 stroužky česneku
svazek čerstvé pažitky
špetku muškátového květu nebo oříšku
6 vajec
4 lžíce lihového octa na vaření vajec
sůl
Uzená stehna vložíme do dvou litrů studené vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 40 minut. Vývar není nutné solit. Uvařená stehna vyjmeme z vývaru, maso obereme od kostí a natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém krátce orestujeme zeleninu. Poté zaprášíme moukou a opět zarestujeme. Pak zalijeme vývarem z uzených kuřecích stehen a promícháme.
Ochutíme muškátovým květem nebo oříškem, lehce osolíme a opeříme a povaříme cca 15 minut. Na závěr přidáme česnek utřený se solí a nadrobno nasekanou pažitku. Vlijeme smetanu a promícháme.
V druhém hrnci nebo vyšší pánvi smícháme vodu a ocet, lehce osolíme a přivedeme těsně pod bod varu. Vařečkou vytvoříme vír, do kterého rozklepneme vejce a povaříme 3 minuty. Zastřená vejce je lepší dělat po jednom. Hotová vejce nechte odpočívat v misce se studenou vodou.
Ohodnoťte tento recept: