Hovězí steak se sýrovou omáčkou


Stupeň propečení steaku je zcela individuální. Čím kratší dobu je steak připravován, tím je šťavnatější a jemnější. Zde velmi záleží na druhu masa, je třeba volit maso dobře vyzrálé.
4 porce
4 hovězí steaky
snítka tymiánu
čerstvě mletý pepř
olej
plátek másla
maldonská sůl
Maso vyjmeme z lednice hodinu před teplenou úpravou. Steaky osušíme, opepříme, posypeme drhnutým tymiánem, potřeme olejem, necháme odležet a zprudka je opečeme z obou stran na požadovaný stupeň.
U steaku cca 2 cm vysokého jsou časy opékání podle požadovaného propečení z každé strany tyto:
Rare − 1 minuta (teplota středu 52 °C, maso z vnějšku hnědé, uvnitř stále rudé, ale ne krvavé),
Medium rare − 2 minuty (teplota středu 55 °C, maso z vnějšku hnědé, střed růžový a zbytek, blíže ke krajům přechází do šedo-hnědé),
Medium − 3 minuty (teplota středu 60 °C, úplný střed růžový, ale zbytek masa již propečený),
Medium well − 4 minuty (teplota středu 65 °C, maso propečené téměř celé, jen náznak malého růžového středu, přestává být šťavnaté),
Medium well done − 5 minut (teplota středu 71 °C, maso je zcela propečené, není šťavnaté).
Po vyjmutí z pánve necháme steak 5 minut odležet, poklademe plátkem másla a osolíme, teprve potom konzumujeme.
sýrová omáčka
50 g másla
1 šalotka
20 g hladké mouky
½ l mléka
70 g parmezánu
70 g gorgonzoly
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
Na rozehřátém másle opečeme jemně krájenou šalotku, vmícháme mouku a orestujeme na světlou jíšku, za stálého míchání vlijeme mléko, přivedeme k varu, ochutíme kořením, provaříme 15 minut, odstavíme a dochutíme strouhaným parmezánem a gorgonzolou. Přeléváme přes pečené maso.
Ohodnoťte tento recept: