Maso

Vepřová pečeně v česneku a petrželce, špenátové pyré, restované žampiony s římským kmínem a paprikové brambory

800 g vepřové pečeně bez kosti
svazek petrželky
12 stroužků česneku
8 lžic olivového oleje
400 g mraženého drceného špenátu
1 cibuli
200 ml smetany 33%
50 g másla
200 g žampiónů
lžičku mletého římského kmínu
400 g vařených brambor grenaille
1 lžíci mleté papriky
¼ lžíce chilli
4 lžíce oleje
sůl a pepř

Nejdříve připravíme maso. Vepřovou pečeni potřeme ze všech stran směsí z jemně nasekané petrželky a drceného česneku, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Takto připravené maso nejdříve pozvolna opečeme na pánvi, aby se zatáhlo. Pak přendáme do trouby rozehřáté na 100 °C a pečeme 35 – 40 minut.

Než se maso upeče, připravíme přílohu. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli a česnek nakrájené na menší kousky. Dále vložíme špenát a zalijeme 33% smetanou. Promícháme a rozmixujeme na hladké pyré.

Celé žampiony orestujeme na másle. Ochutíme římským kmínem, osolíme a na závěr přidáme ještě kousek másla.

Předem uvařené brambory překrojíme na půl a pečeme je na másle dozlatova. Ochutíme špetkou chilli, sladkou mletou paprikou (je možné použít i uzenou papriku) a promícháme.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl