Krémová bramboračka s houbovou smaženicí a kmínovým olejem
2 litry vody nebo vývaru
200 g mrkve
200 g celeru
200 g kořenové petržele
600 g brambor
8 stroužků česneku
2 cibule
2 vejce
100 g lesních hub
80 ml rostlinného oleje
kmínový olej na dochucení
hrst majoránky
2 plátky staršího chleba
sůl a pepř
Mrkev, celer, petržel a brambory nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm orestujeme. Zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a opepříme. Polévku přivedeme k varu a vaříme 10 – 15 minut.
Než se polévka uvaří, připravíme houbovou smaženici. Cibuli pokrájíme na větší kousky a jeden stroužek česneku na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli s česnekem krátce orestujeme. Do pánve přidáme houby, osolíme, opepříme a zakápneme trochou kmínového oleje. Na závěr přidáme vejce a kousek másla, promícháme a ihned vypneme sporák.
Chléb nakrájíme na kostičky a na rostlinném oleji (lze použít např. i sádlo) osmažíme do zlatova.
Uvařenou polévku dochutíme majoránkou, drceným česnekem a polévku rozmixujeme.
Ohodnoťte tento recept: