Čokoládový koláč s pivem
Těsto
80 g kakaa
360 ml černého piva
15 ml vanilkové esence
160 ml oleje
440 g krupicového cukru
3 vejce velikosti M
280 g hladké mouky
8 g jedlé sody
3 g prášku do pečiva
6 g soli
V míse smícháme veškeré suché suroviny – cukr, mouku, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva. Osolíme a důkladně promícháme. Pak přidáme pivo, olej, celá vejce, vanilkovou esenci a opět zamícháme.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a vlijeme připravené těsto. Koláč pečeme 45 – 50 minut na 160 °C.
Krém
120 g hořké čokolády
100 g cukru moučky
30 ml černého piva
40 g másla
špetku soli
Na dokončení
150 g lískových ořechů bez slupky
kakao na posypání
Čokoládu nalámeme na menší kousky a za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Rozpuštěná čokoláda by měla mít maximální teplotu 45 °C.
Do mísy nasypeme moučkový cukr, přidáme změklé máslo, pivo a sůl. Vlijeme rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme.
Lískové oříšky opražíme, necháme vystydnout a poté nasekáme nahrubo. Upečený koláč necháme zchladnout a poté vyjmeme z formy. Povrch dortu potřeme připraveným krémem a posypeme opraženými lískovými oříšky. Na závěr lehce osolíme a poprášíme kakaem.
Ohodnoťte tento recept: