Krémová kuřecí polévka s játrovými knedlíčky


1 kostru z kuřete
200 g mrkve
200 g celeru
200 g kořenové petržele
1 cibuli
2 lžíce oleje
3 litry vody
divoké koření – bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
sůl
kousek čerstvého zázvoru
Kuře vykostíme. Stehna a prsa i s kůží odložíme stranou. Kostru překrojíme na dvě až tři menší části. Kořenovou zeleninu a cibuli pokrájíme na větší kusy. V hrnci si rozehřejeme olej, na kterém zarestujeme zeleninu. Přidáme koření – bobkový list, nové koření a celý pepř. Pak vložíme kuřecí skelet a několik minut opékáme společně se zeleninou. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 2 – 3 hodiny. Poté vývar a scedíme a osolíme. Obereme maso od kostí a spolu se zeleninou vrátíme zpět do vývaru. Polévku důkladně rozmixujeme.
Typ od kuchařů: do vývaru můžeme přidat kousek čerstvého zázvoru, který pohltí pachy, ale na chuť nemá výrazný vliv.
Játrové knedlíčky
200 g kuřecích jater
200 g strouhanky
1 vejce
špetku muškátového oříšku
2 lžičky majoránky
sůl a pepř
Kuřecí játra očistíme a rozmixujeme (můžeme použít buď tyčový mixér nebo jemný mlýnek na maso). Do rozmixovaných jater přidáme koření, vajíčko a strouhanku, kterou přisypáváme postupně po menším množství, abychom získali správnou konzistenci játrové směsi. Na závěr osolíme a opepříme a znovu důkladně promícháme (rozmixujeme). Knedlíčky vaříme v osolené vroucí vodě 3 – 5 min. Knedlíčky vaříme zvlášť. Pokud bychom je vařili přímo v polévce, tak by se zakalila.
Ohodnoťte tento recept: