Přírodní vepřový karbanátek se zeleninou nakyselo


Mleté maso je velmi dobrou a praktickou surovinou pro řadu kuchyňských zpracování a výrobky z něj jsou bezesporu oblíbené. Během chvíle připravíme ochucenou směs a během další chvilky usmažíme výtečné karbanátky. To celé netrvá víc než půl hodiny.
Ovšem zeleninku nakyselo je dobré připravit den předem, aby se nám ve sladkokyselém nálevu dobře proležela.
4−6 porcí
Karbanátky
1 kg mleté vepřové plece
1 cibule
4 stroužky česneku
hrst plocholisté petrželky
4 cl oleje na opečení cibule a česneku
drcený kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
olej na opečení karbanátků
chléb
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně opečeme na oleji dozlatova, vmícháme nasekanou petrželku a odstavíme. Ještě teplé důkladně promísíme s mletým masem a kořením. Tvarujeme placičky a zvolna je pečeme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninou nakyselo a doplníme chlebem.
Zelenina nakyselo
200 g mrkve
200 g celeru
200 g kořenové petržele
100 g krupicového cukru
2 dl vody
2 dl octa
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 kuliček celého pepře
1 lžíce hořčičného semínka
sůl
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na větší kousky – klínky nebo hranolky.
V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel, který zalijeme vodou a octem a za míchání přidáme koření a vložíme zeleninu. Zeleninu uvaříme na skus, nesmí být rozvařená.
Poté odstavíme a necháme vychladit. Podáváme ke karbanátku.
Ohodnoťte tento recept: