Maso

Přírodní vepřový karbanátek se zeleninou nakyselo

Mleté maso je velmi dobrou a praktickou surovinou pro řadu kuchyňských zpracování a výrobky z něj jsou bezesporu oblíbené. Během chvíle připravíme ochucenou směs a během další chvilky usmažíme výtečné karbanátky. To celé netrvá víc než půl hodiny.

Ovšem zeleninku nakyselo je dobré připravit den předem, aby se nám ve sladkokyselém nálevu dobře proležela.

4−6 porcí

Karbanátky

1 kg mleté vepřové plece
1 cibule
4 stroužky česneku
hrst plocholisté petrželky
4 cl oleje na opečení cibule a česneku
drcený kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
olej na opečení karbanátků
chléb

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně opečeme na oleji dozlatova, vmícháme nasekanou petrželku a odstavíme. Ještě teplé důkladně promísíme s mletým masem a kořením. Tvarujeme placičky a zvolna je pečeme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninou nakyselo a doplníme chlebem.

Zelenina nakyselo

200 g mrkve
200 g celeru
200 g kořenové petržele
100 g krupicového cukru
2 dl vody
2 dl octa
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 kuliček celého pepře
1 lžíce hořčičného semínka
sůl

Mrkev, celer a petržel nakrájíme na větší kousky – klínky nebo hranolky.

V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel, který zalijeme vodou a octem a za míchání přidáme koření a vložíme zeleninu. Zeleninu uvaříme na skus, nesmí být rozvařená.

Poté odstavíme a necháme vychladit. Podáváme ke karbanátku.

Ohodnoťte tento recept: 

55 hlasů

Další recepty Celý díl