Kakaová roláda s čokoládovým krémem a višněmi


Fantastická sladkost na závěr. Pečte a plňte den před podáváním, roláda musí dobře ztuhnout a proležet se. Až poté ji dozdobte a podávejte.
Kakaový piškot
4 velká vejce
120 g moučkového cukru
2 lžíce horké vody
100 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
Čokoládový krém
7,5 dl smetany 33%
200 g 70% čokolády
Náplň
200 g višní (kompotované nebo rozmražené)
višňový likér
Ozdoba
čokoládové hoblinky
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, vešleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho, až získáme světlou hustou pěnu.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání postupně přidáváme druhou část cukru.
Bílkovou hmotu a hladkou mouku s kakaem střídavě vmícháme do žloutkové pěny.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10−15 minut. Plát po upečení převrátíme na čistý plech. Papír sejmeme až po vychladnutí.
Vychladlý piškotový plát lehce pokapeme višňovým likérem, potřeme krémem (část si necháme na potření rolády svrchu), poklademe višněmi a stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Roládu vyjmeme z papíru a potřeme ji zbytkem čokoládového krému a posypeme čokoládovými hoblinkami.
Příprava čokoládového krému: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ze smetany ušleháme šlehačku, do níž při vysokých otáčkách vešleháme rozpuštěnou čokoládu.
Ohodnoťte tento recept: