Ryby a mořské plody

Grilovaný filet z kapra s grilovaným bramborovým salátem s nakládaným hořčičným semínkem a omáčkou ze sušených švestek a povidel

4 porce

400 g filetů z kapra
4 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
½ lžičky chilli
snítka tymiánu
4 lžíce olivového oleje
sůl

Salát

200 g vařených malých brambor
hořčičné semínko – den předem namočené do vody
4 mrkve
2 petržele
½ celeru
4 lžíce olivového oleje
1 citron
1 lžíci medu
sůl

Švestková omáčka

100 g sušených švestek
80 g povidel
2 dcl bílého vína
40 g másla
sůl
1 hvězdičku badyánu
1 ks celé skořice

Kapří filety potřeme směsí, kterou si připravíme z česneku rozetřeného se solí, sladkou paprikou a chilli. Aby se nám směs dobře roztírala, zakápneme kapří filet olivovým olejem. Filety necháme odpočívat a mezitím si připravíme bramborový salát.

Do menšího hrnce nalijeme bílé víno, přidáme lžíci medu, šťávu z půlky citronu a osolíme. Do připravené tekutiny přidáme namočené hořčičné semínko. Necháme povařit cca 5 – 10 minut.

Kořenovou zeleninu a brambory si nakrájíme na větší kusy a opečeme na pánvi do zlatova. Necháme vychladnout a poté nakrájíme na menší kousky. Zeleninu zalijeme dresingem, který si připravíme z citronové šťávy, olivového oleje a medu. Dresing osolíme a opeříme a smícháme s vychladlou a pokrájenou zeleninou. Na závěr přidáme hořčičné semínko a důkladně promícháme.

Sušené švestky nakrájíme na nudličky. Bílé víno nalijeme do hrnce, přidáme badyán a celou skořici, větvičky čerstvého tymiánu a necháme krátce svařit. Do svařeného vína vložíme nakrájené sušené švestky, přidáme povidla, máslo na zjemnění a osolíme. Omáčku promícháme a dále nevaříme.

Kapří filety opečeme na pánvi a servírujeme společně se salátem a filety přelijeme švestkovou omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl