Různé

Grilovaná masa a zelenina

- Marinovaná kuřecí stehna
- Marinovaná krkovice v medu a pivu
- Grilovaný zeleninový špíz
- Lilkové kapsy

4 porce

Marinovaná kuřecí stehna - 4 porce

800 g vykoštěných kuřecích stehen s kůží
1 středně velká cibule
8 stroužků česneku
100 g špeku
180 ml sladkého chilli
šťáva z jednoho citrónu
svazek šalvěje
pepř
sůl

Cibuli a česnek nasekáme najemno.

Špek nakrájíme na malé kostičky a zpěníme jej, přidáme cibuli, kterou též zpěníme, zmírníme plamen, přidáme sladké chilli, sekanou šalvěj, šťávu z citrónu, sůl, pepř a prohřejeme.

Marinádu necháme vychladit a vložíme do ní kuřecí stehna.

Marinujeme alespoň přes noc a poté pozvolna grilujeme.

Marinovaná krkovice v medu a pivu

800 g krkovice vcelku
100 ml medu
100 ml piva
5 lžic plnotučné hořčice
8 stroužků česneku
30 ml oleje
hrst majoránky
lžička drceného kmínu
lžička mletého zázvoru
lžíce červené mleté papriky
sůl
pepř

Česnek nasekáme najemno a smícháme spolu se všemi výše uvedenými ingrediencemi, vetřeme do krkovice, zbytek marinády přelijeme přes krkovici a necháme přes noc proležet. Druhý den zprudka opečeme kus krkovice ze všech stran, potom pozvolna dopékáme na grilu pod poklicí cca 1 hodinu, při grilování otáčíme.

Pro urychlení proležení i propečení můžeme krkovici předem nakrájet na plátky, marinovat a grilovat již jednotlivé porce.

Grilovaný zeleninový špíz

200 g cukety
100 g minitomatů
100 g červené cibule
100 g ředkviček
1 fenykl
svazek koriandru
panenský olivový olej
sůl
pepř

Zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kusy, osolíme, opepříme, přidáme sekaný koriandr, pokapeme olejem a zlehka promícháme.

Takto marinovanou zeleninu napichujeme střídavě na špejle či špíz a opékáme na grilu.

Lilkové kapsy

2 velké dlouhé lilky
250 g mozzarelly
2 rajčata
snítka bazalky
hrst piniových oříšků
olivový olej
sůl
pepř

Odstraníme stopku z lilku a podélně jej nakrájíme na tenká plátky, cca půl centimetru silné. Je třeba jich vykrájet 16 ks (nepočítáme dva krajní malé plátky – ty ogrilujte zvlášť), na jednu kapsu padnou dva plátky lilku, na jednu porci potom 2 hotové kapsy.

Lilek osolíme, opepříme, pokapeme olejem a krátce ogrilujeme. Lilek krásně změkne, takže se nám s ním bude dobře pracovat. Vezmeme dva plátky lilku a položíme je přes sebe křížem, do středu položíme tenké plátky rajčete, mozzarelly, lístek bazalky, piniové oříšky. Konce spodního lilku přeložíme přes náplň, s druhým plátkem lilku zopakujeme totéž. Takto postupně zabalíme všechny kapsy, dáme prohřát na gril, sypeme piniovými oříšky a posekanou bazalkou. Kapsy můžeme pro snadnější manipulaci sepnout špejlí či párátky.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl