Pečené hrušky plněné ořechovou drobenkou, rumový karamel, smetanová zmrzlina
4 porce
4 velké hrušky
100 g strouhanky
100 g másla
100 g cukru
1 hrst nasekaných ořechů (lískové, vlašské apod.)
Karamel
1 dl rumu
3 lžíce cukru
50 g másla4 porce smetanové zmrzliny
Ořechy nasekáme nadrobno. Strouhanku opražíme a zhruba v půlce pražení přidáme ke strouhance nasekané ořechy. Upraženou směs přendáme z pánve do mísy, necháme vychladnout, přidáme krupicový cukr a poté a smícháme s máslem.
Hrušky podélně rozkrojíme a vydlabeme jádřinec. Na hrušky navršíme drobenku. Hrušky naskládáme do pekáčku nebo zapékací misky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 – 220 °C 10 – 15 minut.
Krupicový cukr a máslo vložíme do pánve. Ve chvíli, kdy cukr začne karamelizovat přilijeme do pánve rum. Na talíř naskládáme upečené hrušky, smetanovou zmrzlinu a vše přelijeme rumovým karamelem.
Ohodnoťte tento recept: