Tlačenka


1 vepřové koleno
½ kg vepřové plece
1 vepřové srdce
2 vepřové jazyky
3 vepřové nožičky
mleté kůže z kolene a nožiček
vývar z masa č. I
2 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
mleté nové koření
sůltlačenkové střevo
řeznický provázek
Na podávání
cibule
ocet
chléb
Do kastrolu vložíme nakrájené maso z kolene, plece, jazyka a srdce, namleté kůže, zalijeme masovým vývarem č. 1 tak, aby bylo vše dobře zakryté, prohřejeme, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením a solí a pozvolna vaříme ¾ hodiny, poté nalijeme do sáčků − tlačenkového střeva, zavážeme motouzem a necháme chladnout. Přitom zpočátku každých 15−20 minut tlačenkou otáčíme. Pokud se nám začne navrchu hromadit sádlo, dlaní rozetřeme a pootočíme.
Ztuhlou tlačenku krájíme na plátky a podáváme s krájenou cibulí, zakápneme octem, doplníme chlebem.
Ohodnoťte tento recept: