Maso

Kachní roláda, mrkvové zelí s rakytníkem, perníkové knedlíky

Perníkové knedlíky

3 rohlíky
1 hrnek mléka
3 vejce – oddělené bílky a žloutky
½ hrnku hrubé mouky
½ hrnku strouhaného perníku
špetku soli

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Žloutky, mléko, hrubou mouku a nastrouhaný perník smícháme a do připravené směsi lehce vmícháme nakrájené rohlíky a sníh z bílků. Připravíme si čtyři hrníčky, které vymažeme sádlem a do dvou třetin je naplníme těstem na knedlíky. Hrníčky vkládáme do hrnce s vroucí vodou. Množství vody v hrnci by mělo dosahovat maximálně do poloviny výšky hrníčků. Knedlíky vaříme 25 minut.

Kachní roláda

1 celou kachnu
sůl
kmín
perníkové koření

Kachnu vykostíme tak, aby se utvořil celistvý plát masa. Maso osolíme, okmínujeme a dochutíme perníkovým kořením. Plát masa zarolujeme a převážeme provázkem, aby roláda držela tvar. Znovu osolíme a posypeme celým kmínem. Roládu vložíme do pekáčku a pečeme 50 – 60 minut na 160 °C. Po této době maso zkontrolujeme, můžeme lehce podlít vodou a podle barvy kůže pečeme ještě 30 minut. Teplotu je možné zvýšit na 180 °C.

Mrkvové zelí

4 velké mrkve
1 velkou cibuli
50 ml oleje
2 lžíce cukru
2 lžíce jablečného octu
0,5 l mrkvového džusu
100 g rakytníkového kompotu nebo marmelády
sůl
kmín

Cibuli nakrájíme na kostičky. Mrkev nastrouháme nahrubo. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Cibuli osolíme, přidáme cukr, jablečný ocet a mrkvový džus. Do takto připraveného základu vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme rakytníkovou marmeládu a dusíme 10 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl