Solnohradské noky se šodó


Nadýchaný a současně vláčný, jednoduše lahodný je dezert pocházející Salzburku. 27. ledna 2013 tomu bude 257 let, kdy se tu narodil geniální hudebník – skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart. Pojďme si na jeho počest a úžasnou hudbu pochutnat na specialitě z jeho rodiště.
4–6 porcí
Noky
4 vejce
100 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
1,5 dl mléka
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky utřeme se třetinou dávky cukru do pěny.
Z bílků ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme zbytek moučkového cukru, až je sníh pěkně tuhý.
Do žloutkové hmoty zlehka vpracujeme bílkovou hmotu a poté zlehka mouku.
Mléko nalijeme do pekáčku a přivedeme k varu, do vařícího mléka vlijeme piškotové těsto, uhladíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C) dorůžova.
Z upečeného piškotu vykrajujeme lžící noky, rozdělíme je na talíře a přeléváme vinným šodó.
Vinné šodó
6 žloutků
1 dl dezertního bílého vína
40 g moučkového cukru
šťáva z ½ citronu
citronová kůra
V kastrůlku smícháme žloutky, víno, cukr, citronovou šťávu i kůru a dobře promícháme.
Zahříváme a stále šleháme až do pěny. (Jsme-li začátečníci, můžeme šodó připravit nad vodní lázní.) Důležité je stále míchat, šodó se nesmí vařit.
Šodó odstavíme, jakmile zmizí řídká horní pěna.
Ohodnoťte tento recept: