Ryby a mořské plody

Candát pošírovaný v černém pivu s kmínem a fenyklem, omáčka z chlebového kvasu se sušenými houbami, koprem a pečenými bramborami

4 porce

2 filety z candáta (cca 600 g)
1 ks čerstvého fenyklu
1 kávovou lžičku fenyklových semínek
1 cibuli
1 kávovou lžičku celého kmínu
sůl
0,3 l černého piva
12 ks baby brambůrek
0,5 kg hrubé soli
čerstvé bylinky
1 sáček na pečení

Filety z candáta osolíme, opepříme a nakrájíme na menší porce. Kůži ponecháme a nařízneme. Fenykl a jarní cibulku pokrájíme na větší kousky. Candáta, fenykl a jarní cibulku vložíme do sáčku na pečení, ochutíme celým kmínem, fenyklovým semínkem a zalijeme černým pivem. Sáček uzavřeme tak, aby v něm mohlo vzniknout dostatečné množství páry. Při zavazování sáčku ponecháme malý otvor, aby mohla pára lehce unikat a sáček neprasknul. Takto připravený sáček vložíme do vyšší pánve nebo hrnce a vaříme cca 5 minut (dokud se sáček nenafoukne).

Brambůrky i se slupkou omyjeme a osušíme. Brambůrky položíme na plech vysypaný hrubou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 180-200° 30–45 minut do zlatova.

Na chlebovou omáčku

200 g chlebového kvasu
20 g sušených hub (přes noc namočených ve vodě)
2 dcl zeleninového vývaru
1 cibuli
čerstvý kopr
sůl a pepř

Na pánvi rozhřejeme máslo, na kterém zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme houby, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Poté omáčku zahustíme chlebovým kvasem. Pokud je omáčka příliš hustá můžeme naředit zeleninovým vývarem. Omáčku povaříme 3–5 minut.

Do hlubokého talíře nalijeme chlebovou omáčku, do ní vložíme rozmáčknuté pečené brambůrky, na ně položíme pošírovaného candáta a vše přelijeme šťávou z piva s fenyklem a jarní cibulkou. Na závěr přidáme čerstvý kopr a bylinky podle chuti.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl