Maso

Bramborovo-chlebové knedlíky s kedlubnovým zelí a kostkami hovězího jazyka s jarní cibulkou

4 porce

2 kedlubny
1 cibule
40 g sádla
2 dcl bílého vína
1 dcl vody
1 lžíce kmínu
8 ks hřebíčku
4 lžíce cukru krupice
sůl

500 g oloupaných brambor
4 plátky chleba
4 vejce
4 - 6 lžic hladké mouky
libeček na ovonění
sůl
voda na vaření

400 g vařeného uzeného hovězího jazyka
100 g sádla
4 jarní cibulky
sůl
mrkvová nať na ozdobu

Na kedlubnové zelí si nakrájíme cibuli najemno a kedlubnu na tenké nudličky. Na rozpáleném sádle orestujeme cibuli dorůžova, přidáme kmín a nakrájenou kedlubnu a krátce ji zpěníme. Přilijeme bílé víno, osolíme a necháme pod pokličkou dusit do měkka. Poté dochutíme cukrem a máme hotovo.

Na knedlík si nejprve uvaříme oloupané brambory do měkka. Vlažné brambory rozmačkáme a chleba nakrájíme na kostky. Do rozmačkaných brambor vmícháme vejce a kostky chleba, libeček a špetku soli, přidáme mouku podle potřeby a vypracujeme do pevného těsta. Ve větším hrnci si dáme vařit osolenou vodu. Z hotového těsta tvarujeme lžící knedlíky, které vaříme v mírně vroucí vodě pod pokličkou cca 10-12 minut.

Vařený uzený jazyk si nakrájíme asi na centimetrové kostky a jarní cibulku na kolečka. Na pánvi zpěníme sádlo a na něm vše orestujeme. Opepříme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl