Maso

Lašské vepřové koleno

Záleží, jak se kdo cítí, zda se dokáže s kolenem vypořádat sám, anebo se rozdělí… Výtečný recept, který žádá trpělivého pečení. Jemné maso se pak nádherně rozpadá a příjemně voní po zelenině a novém koření.

1 vepřového koleno
70 g mrkve
70 g petržele
70 g celeru
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce sádla
5 stroužků česneku
mletý pepř
sůl
6 kuliček nového koření
zelená petrželka

Koleno očistíme a omyjeme. Kůži příčnými a podélnými řezy ostrým nožem nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí, sůl a pepř. Koleno vložíme do kastrolu, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice.

Druhý den koleno vyjmeme a v kastrolu rozehřejeme lžíci sádla a koleno ze všech stran opečeme a vyjmeme. V základu opečeme očištěnou na větší kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osmahneme, přidáme lžíci rajského protlaku, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme pár kuliček nového koření, přikryjeme pokličkou a hodinu na mírném ohni dusíme.

Po hodině odkryjeme poklici, vložíme do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 2 hodiny při 180 °C do úplného změknutí kolena a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky.

Podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou, kysaným zelím, chlebem atp.

Karel Drápal, Ostrava

Ohodnoťte tento recept: 

106 hlasů

Další recepty Celý díl