Ultimátní čokoládový dort


korpus
100 g kakaa
450 g filtrované kávy
30 g vanilkové esence
200 g oleje
550 g cukru krupice
4 ks vejce M
350 g hladké mouky
10 g jedlé sody
4 g prášku do pečiva
10 g soli
3 g skořice
Na korpus do mísy navážíme všechny suché ingredience a metličkou promícháme. Poté přidáme vejce, kávu a olej a ruční metlou rozmícháme dohladka. Vzniklou směs nalijeme do dortové formy o průměru asi 26 cm, kterou jsme předem vyložili papírem na pečení. Pečeme velmi pomalu při 160 °C asi 45 až 50 min na program horkovzduch. Před vytažením zkusíme špejlí, zda je korpus upečený.
krém
500 g šlehačky 33%
150 g cukru krupice
200 g hořké čokolády
100 g kakaa
150 g másla
2 g soli
Na krém přivedeme k varu smetanu, do které přidáme kakao, cukr, sůl a máslo. Vaříme na mírném ohni asi 1 min. Poté přidáme hořkou čokoládu a rozmícháme dohladka. Již nevaříme. Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Zhoustne a bude se dobře roztírat.
Dort jednou prořízneme v polovině výšky a naplníme částí krému, část krému si necháme stranou na dozdobení. Zbylým krémem pak strany i povrch dortu zatřeme dohladka. Takto připravený základ dáme do mrazáku asi na 20 až 30 min.
poleva
150 g hořké čokolády
35 g olivového oleje
Polevu si připravíme smícháním rozpuštěné hořké čokolády a oleje. Tuto polevu nalejeme na dobře vychlazený základ a po zatuhnutí dozdobíme zbylým krémem pomocí cukrářského sáčku s velkou řezanou zdobící špičkou. Podáváme v pokojové teplotě.
Ohodnoťte tento recept: