Langoše


Lang znamená maďarsky plamen. Kdysi zbývalo po pečení chleba těsto a ze zbytků se pekly na ohni (blízko plamenů, které šlehaly z pece) placky. Časem pece vymizely a začaly s na tento způsob smažit kynuté placky v oleji. Do těsta se přidávaly i vařené, rozmačkané brambory. Právě takový recept podle maďarské kuchařky vám, milí diváci, předkládáme.
6−8 porcí
200 g brambor typu C vařených ve slupce
30 g droždí
asi 300 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru
400 g polohrubé mouky
½ dl slunečnicového oleje do těsta
sůl
slunečnicový olej na smažení
Na podávání
zakysaná smetana
drcený česnek se solí a trochu vody
Brambory ještě teplé oloupeme a rozmačkáme dohladka.
Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr a necháme vyběhnout kvásek.
Poté přidáme brambory, zbytek mléka, olej, sůl a zpracujeme hladké těsto, které není příliš tuhé. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta vykrajujeme porce omaštěnýma rukama v oleji a tvarujeme langoše – placky, které ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Odkládáme „nastojato“ na savý papír.
Hotové langoše podáváme se zakysanou smetanou nebo je potíráme česnekem rozetřeným se solí a rozmíchaným v troše vody, anebo s obojím.
Ohodnoťte tento recept: