Vanilkový cupcake 1-2-3-4


Rozkošné jsou tak zvané hrníčkové koláčky (anglicky cup – šálek, cake – koláč), které mají původ v Americe, snad už koncem 19. století.
Asi z nostalgie nastává cupcakeková renesance. Poslední dobou jsou velmi oblíbené nejen v USA, cupcaková mánie už přišla i do Evropy a tedy i k nám. Název má takový proto, že namísto složitého navažování se použil hrnek, což bylo pro hospodyni jednoznačně jednodušší. Základní recept se skládá ze čtyřech hlavních položek – 1 hrnku másla, 2 hrnků cukru, 3 hrnků mouky a 4 vajec. Proto se objevují čísla v samotném názvu. Pro jejich pečení jsou vhodné formy na muffiny.
24 kusů
1 hrnek másla (230 g)
2 hrnky krupicového cukru (400 g)
3 hrnky hladké mouky (360 g)
4 vejce
2−3 lžičky prášku do pečiva
240 ml podmáslí
vanilkový lusk nebo vanilková esence
Malinový krém
400 g másla
100 g moučkového cukru
4 lžíce malinového džemu
Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme cukr a vejce.
Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a podmáslí, končíme přidáním mouky.
Formu na muffiny vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do ⅔ těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. V polovině pečení plech otočíme, abychom měli jistotu, že všechny cupcaky jsou stejně propečené. Pečené cupcaky vyjmeme z formy a necháme prochladnout.
Malinový krém si připravíme vyšleháním másla s přesátým moučkovým cukrem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme krémem a zdobíme různými posypy podle příležitosti.
Ohodnoťte tento recept: