Citronový koláč


Francouzský citronový koláč je efektní záležitostí co se oka i chuti týče. Stačí jen kousek, aby vás svou intenzivně sladko-kyselou chutí uspokojil.
8 porcí
těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 cl vody
špetka soli
citronový krém
2 vejce
2 žloutky
2 dl smetany
160 g krupicového cukru
2 chemicky neošetřené citrony
špetka soli
sněhová pokrývka
4 bílky
150 g cukru
Z mouky, másla změklého při pokojové teplotě, cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Necháme odležet. Pro lepší manipulaci si na dno dortové formy vložíme o něco větší pečicí papír a utáhneme obvodovou skruží.
Těsto vpracujeme do formy a propícháme vidličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C zapéct na 10 minut.
Těsto necháme trochu zchladnout a zalijeme citronovým krémem.
Vejce, žloutky, smetanu a cukr dobře promícháme, ochutíme citronovou šťávou, špetkou soli. Směs nalijeme na těsto a pečeme dalších 30 minut.
Mezitím si z bílků vyšleháme sníh, postupně přidáváme cukr. Když je koláč upečený, necháme chvilku zchladnout, pokryjeme sněhovou čepicí a zapečeme dorůžova 10 minut, vypneme troubu a necháme dalších 30−40 minut v troubě. Podáváme nejlépe až druhý den.
Ohodnoťte tento recept: