Moučníky a cukroví

Krupicové noky s hruškami v makové omáčce

4 porce

noky

¾ litru mléka
20 g másla
1 lžíce cukru
muškátový oříšek mletý
špetka soli
asi 100 g pšeničné krupice
1 vejce
máslo na opečení

maková omáčka s hruškami

2 hrušky
40 g másla
2 lžíce cukru
4 hřebíčky
2 lžíce rozinek
200 ml 33% smetany
2 lžíce mletého máku
2 lžíce plátků mandlí
snítka máty

Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme kousek másla, cukr, špetku muškátového oříšku a soli a zahříváme. Když je mléko teplé, za stálého míchání postupně přisypáváme krupici až do zhoustnutí. Hustou kaši ještě dvě minuty provaříme, odstavíme a vmícháme vejce. Necháme zchladnout. Z krupicového těsta tvarujeme pomocí lžící noky, které opékáme na másle z obou stran dozlatova.

Hrušky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do pánve na rozehřáté máslo, zasypeme cukrem, přidáme rozinky, hřebíček, necháme zkaramelizovat, zalijeme smetanou, vsypeme mletý mák, plátky mandlí, dobře prohřejeme a podáváme.

Na talíř servírujeme omáčku, noky, ozdobíme snítkou máty a na jemné nudličky nakrájenou slupkou z hrušek.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl