Masová terina s uzeným masem a salátkem z loupaných rajčat


Lahůdková terina je kuchařská záležitost vhodná jako slavnostní předkrm a její příprava je velmi jednoduchá, ačkoli se to tak na první pohled nejeví. Jemná kuřecí prsa, jež tvoří obal terinky, doprovází náplň s výraznější chutí uzeného a mletého vepřového masa.
6−8 porcí
4 kuřecí prsa
150 g uzeného tučnějšího masa
50 g loupaných mandlí, spařených v mléce
200 g mletého vepřového masa
5 cl smetany ke šlehání
střik bílého portského vína
hrst plocholisté petrželky
tymián
prášková želatina
bílý mletý pepř
sůl
Kuřecí řízky nařízneme a přes folii vyklepeme do většího plátku, pokapeme jej portským vínem a špetkou želatiny, přesuneme na čistou potravinářskou folii, o něco větší, než jsou samotné plátky masa.
Uzené maso nakrájíme na kostičky, mandle nasekáme nahrubo a smícháme s mletým masem, přidáme nasekanou petrželku a tymián, na špičku nože želatiny, dobře promícháme se smetanou, portským vínem, ochutíme mletým pepřem a solí. Tuto fáš klademe na plátky kuřecích prsou, zarolujeme pomocí folie, dobře utáhneme, uvaříme v páře nebo pečeme v pekáčku s vodou 20−30 minut (ve vyhřáté troubě na cca 160 °C).
salát
200 g mini rajčátek
1 salátová okurka
1 lžíce kapary
1 červená cibule
slunečnicový olej
červený vinný ocet
cukr krystal
mletý pepř
sůl
Na špičce jemně naříznutá rajčátka spaříme pět vteřin, rychle zchladíme a oloupeme a vložíme do mísy. Přidáme loupanou, semínek zbavenou a na tenké plátky nebo nudličky nakrájenou okurku, nahrubo nasekané kapary a nadrobno nakrájenou cibuli.
V druhé míse dohladka vymícháme dresink z oleje, octa, cukru, pepře a solí a zeleninu jím zalijeme a zlehka promícháme.
Ohodnoťte tento recept: