Jablka plněná česnekovým bokem zapečená v červeném zelí


Neotřelý recept, který nejen dobře chutná, ale i efektně vyhlíží. Lahodný a jemný je bok s lehkou česnekovou chutí. Bezvadně ho doplňují navinulá jablíčka a zelí dušené v jablečné a vinné koupeli.
4 porce
4 větší pevná jablka
300 g česnekového boku
2 cibule
50 g sádla
40 g krupicového cukru
400 g červeného zelí
2 snítky tymiánu
4 bobkové listy
6 hřebíčků
2 celé skořice
2 dl jablkového džusu
1 dl černého piva
sůl
Z jablek odkrojíme vrchní část a vnitřek vydlabeme, aby nám z jablka vznikla hluboká mistička. Česnekový bok a jednu cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s tymiánem ji na kousku sádla osmahneme v pekáči a vložíme do jablek.
Druhou cibuli nakrájíme nahrubo a zelí na nudličky. Do pekáče přidáme zbytek sádla, osmahneme cibuli dosklovata, přidáme zelí, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme jablkovým džusem, pivem, osolíme. Na připravené zelí vložíme jablka, koření, zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.
Podáváme s bílým pečivem nebo např. chlupatými knedlíky.
Ohodnoťte tento recept: