Maso

Vařená kližka s domácí tatarskou omáčkou

4–6 porcí

1 kg hovězí kližky
200 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
2 cibule
divoké koření vcelku (nové koření, pepř, bobkový list)
tymián
voda nebo hovězí vývar na zalití
0,75 l červeného vina
olej
mletý pepř
sůl

Očištěnou hovězí kližku prošpikujeme částí kořenové zeleniny – silnějšími proužky mrkve, celeru a petržele. Takto připravené maso svážeme motouzem, osolíme a na oleji jej opečeme ze všech stran.

Ve výpeku osmahneme zbytek nahrubo nakrájené zeleniny včetně cibule, přidáme koření a tymián. Zeleninu restujeme tak dlouho, až získá zlatohnědou barvu, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vínem, zaklopíme a společně s kližkou dusíme, až bude maso měkké.

Z kližky odstraníme provázek, nakrájíme na porce a podáváme lehce přelité redukovaným vývarem, doplníme tatarskou omáčkou a vařenými brambory s máslem a pažitkou.

Tatarská omáčka

250 g majonézy
1 malá cibule
2 sterilované okurky
lžíce kapary
hrst petrželové natě
střik worcesterské omáčky
lžička plnotučné hořčice
lák z okurek
mletý pepř
sůl

Cibulku a okurku nakrájíme na velmi jemné kostičky, kapary nasekáme, stejně tak petrželku. Vše vmícháme do majonézy, dochutíme worcesterskou omáčkou, hořčicí, lákem z okurek, mletým pepřem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

51 hlasů

Další recepty Celý díl