Hovězí po Uhersku


Hutná vydušená rajčatová omáčka patří k měkkému, téměř až rozpadajícímu se špalíčku masa protknutého slaninou. Dobrý chléb je pak prostou, ale akurátní přílohou.
4 porce
800 g hovězí kýty
100 g špeku
50 g sádla
4 cibule
280 g rajčatového protlaku
cukr
1 citron
½ l červeného vína
0,5 dl červeného vinného octa
(případně trochu vody na podlití)
4 jablka
kmín
jalovce
mletý zázvor
muškátový květ
mletý pepř
sůl
chléb jako příloha
Maso nakrájíme na větší špalíčky, které prošpikujeme proužky špeku, zakápneme octem, opepříme a osolíme.
Zbylý špek nakrájíme na kostky, které vypečeme na troše sádla. V tomto základu osmahneme na klínky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme kmín a jalovec, osmahneme, vmícháme rajský protlak, poté cukr, vložíme plátky oloupaného citronu, zastříkneme octem, vlijeme červené víno, ochutíme mletým zázvorem, muškátovým květem. Dobře promícháme a vložíme kusy masa, podusíme, přidáme na větší kusy nakrájená jablka, zakryjme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny při 160 °C doměkka.
Podáváme s chlebem.
Ohodnoťte tento recept: