Těstoviny

Těstoviny s chřestovou omáčkou

Zkusme si uvařit čerstvé domácí těstoviny. Pan domácí je připravoval napůl z hladké, napůl z kukuřičné mouky, kterou dostaneme v prodejnách se zdravou výživou.

Těstoviny

250 g hladké mouky
250 g kukuřičné polohrubé mouky
4 vejce
40 g bílků

Omáčka

1 velký stroužek česneku
¼ cibule
8 bílých chřestů
8 zelených chřestů
⅛ l bílého vína
⅛ l silného zeleninového vývaru
½ l smetany
150 g jihotyrolského špeku
mletý pepř
sůl
olivový olej
máslo
pažitka

Z ingrediencí na těstoviny vypracujeme tužší hladké těsto, které necháme 3 hodiny v lednici.

Poté těsto poprášíme moukou a ve strojku na těstoviny několikrát protáhneme. Pokud válíme ručně, dá to více práce, ale jde to také. Jen si trošku protáhneme svaly. Když je těsto dostatečně tenké, nakrájíme dlouhé nudle, lehce zaprášíme moukou a necháme chvilku proschnout.

Nudle vaříme až těsně před podáváním, v osolené vodě s trochou oleje, délka varu asi 3 minuty.

Vařené těstoviny promícháme s omáčkou, navrch zdobíme vypečeným špekem s chřestovými hlavičkami – viz níže.

Česnek nakrájíme najemno, cibuli taktéž, chřest oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky, špičky ponecháme na ozdobu. Špek nakrájíme na nudličky.

Na troše oleje opečeme chřest, přidáme cibulku, česnek a osmahneme, podlijeme vínem, vývarem, osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a redukujeme na hustotu omáčky.

Na pánvi na troše oleje osmahneme nudličky špeku, špičky chřestu, zjemníme máslem a doplníme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl