Moučníky a cukroví

Vločkové sušenky a medové perníčky

Nejsem zastáncem přísného zákazu podávat dětem sladké. Sem tam nějaká ta laskomina a pokroutka nebolí ani neuškodí. Je i určitou prevencí proti "zakázanému ovoci, které nejvíc chutná". Kvalitní čokoláda nebo celozrnná sušenka výborně a rychle doplní energii těm neposedným kulíškům, kteří na hřišti ze sebe vydají maximum. Dva následující "poděděné" recepty mám vyzkoušené na vlastních dětech, peču je i jako vánoční cukroví, které vydrží dlouho chutné.

vločkové sušenky

80 g másla
60 g moučkového cukru
80 g ovesných vloček
100 g hladké mouky
50 g rozinek
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
mouka na posypání válu

1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, rozinky nasekáme na menší kousky, ovesné vločky posekáme ručně nebo v kutru nadrobno a nasucho je opražíme.

2. Smícháme všechny sypké suroviny, do kterých na vále zapracujeme máslo a vejce. Necháme v lednici půl hodiny odpočinout.

3. Z těsta tvoříme kuličky, z nichž tvarujeme malé placičky o průměru cca 5 cm. Pokládáme na pečící papír a pečeme (spíše sušíme) ve středně vyhřáté troubě dorůžova (cca 160 °C).

Medové perníčky

650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
50 g másla
4 vejce
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky tlučeného koření (hřebíček, anýz, skořice, nové koření)
1 vejce na potření
mouka na posypání válu
lentilky na ozdobu

1. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme placku silnou cca 2-3 mm, ze které vykrajujeme formičkami různé tvary. Klademe na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečícím papírem.

2. Pokud perníčky po upečení zdobit nebudeme, potřeme je před pečením rozšlehaným vejcem. Pokud chceme perníčky zdobit cukrovou polevou nebo lentilkami, potíráme je až ke konci pečení.

3. Pečeme na 160-170 °C asi 5-7 minut, podle tloušťky cukroví a typu trouby.

bílková poleva na ozdobu

1 bílek
150-200 g moučkového cukru
1 citrón

Cukr prosejeme nejlépe 2× přes jemné síto a vymícháme jej s bílkem (bílek můžete též propasírovat skrz jemné sítko) a citrónovou šťávou v hladkou a hustou polevu. Upečené perníčky zdobíme touto polevou pomocí cukrářského sáčku.

Ohodnoťte tento recept: 

38 hlasů

Další recepty Celý díl