Maso

Krůtí prsa s ragú z jablek a červené řepy

Zámecký pokrm, k němuž sommelier Marek Babisz doporučil červené víno Alibernet, pozdní sběr z roku 2006 (můžete ochutnat v místním Salonu vín), je skvělou kombinací vůní a chutí. Zeleninu s bylinkami v jemném krůtím mase doprovází ragú svěží sladkokyselé chuti.

4 porce

800 g krůtích prsou
1 malá červená cibule
1 malý fenykl
hrst plocholisté petrželky
2 snítky tymiánu
2 lžíce mořské hrubozrnné soli
200 g másla
citronová šťáva
bílý pepř
hladká mouka na obalení
olivový olej

Ragú z jablek a červené řepy

100 g másla
300 g jablek
500 g vařené červené řepy
med
2 snítky tymiánu
3 dl červeného vína

Krutí prso nakrájíme na čtyři steaky a do každého prokrojíme kapsu.

Plocholistou petrželku, červenou cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno, přidáme k surovinám drhnutý tymián, mořskou sůl a v této směsi obalíme čtyři řezy tuhého másla a vložíme do kapsy každého plátku masa.

Maso opepříme, vložíme do mísy, zakápneme citronovou šťávou a olejem, necháme odležet alespoň 6 hodin v lednici.

Poté maso zlehka obalíme v mouce a opečeme na oleji do zlatova z obou stran, přendáme do pekáčku a ještě dopečeme v rozehřáté troubě chvilku dopečeme. Porci masa prokrojíme šikmým řezem a podáváme s ragú z červené řepy a jablek.

Očištěná jablka bez slupky, nakrájená na větší kostky opečeme na másle, ochutíme medem, tymiánem, solí, podlijeme vínem a krátce povaříme, nakonec vmícháme na hrubší kusy nakrájenou vařenou červenou řepu. Prohřejeme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl