Maso

Krůta na švestkách

Brandy a víno v jednom receptu by mohly svádět k názoru, že se jedná hlavně o mužské jídlo. Opak je však pravdou, tento pokrm totiž v sobě skrývá jemně delikátní chutě. Pochvalu by zasloužilo především brandy, ve kterém je krůtí stehno oflambováno, a také opečené jemné plátky mandlí s rozpečenou sušenou švestkou. Chuť skvěle doplní bylinková nádivka, v níž se při rozkousnutí prosadí ořechy. Pikantní vinná omáčka, neboli redukce, dotáhne pokrm do dokonalého konce.

4 porce

pečená krůta

800 g vykostěného krůtího stehna
0,1 l koňaku nebo brandy
200 g sušených švestek
75 g mandlových plátků
0,1 l oleje na osmahnutí masa
sůl
směs tříbarevného pepře

1. stehno očistíme, vykostíme, naporcujeme, osolíme a opepříme

2. maso opečeme zprudka na pánvi, přidáme švestky a mandlové lupínky, zamícháme, zalijeme brandy a krátce oflambujeme

3. vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a necháme přiklopené cca 1 hodinu při 170 °C péci v troubě

nádivka

150 g bílé veky nebo rohlíků
1,5 dcl mléka
50 g nasekané petrželky nebo jiných bylinek
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
50 g vlašských či jiných ořechů
sůl
pepř

1. rohlíky nakrájíme na hrubší kostičky, zalijeme mlékem, přidáme nasekanou kudrnku, žloutky, posekané vlašské ořechy, sůl, pepř a zamícháme

2. z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do směsi

3. pečeme ve vymazané formě v předehřáté troubě při 180 °C 15–20 minut

vinná redukce

0,5 l červeného jakostního vína
80 g medu
3 kousky celé skořice

1. víno nalijeme do hrnce a necháme redukovat (vyvařit) společně se skořicí a medem

2. omáčka je hotová, jakmile zredukováním vína na cca 0,1l docílíme hustší konzistence

3. na talíř upravíme porci masa se švestkami a mandlemi, ořechovou nádivku a redukcí mírně přelijeme maso

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl