Bratislavské rohlíčky


Lahodné rohlíčky, v jejichž nitru se skrývá ořechová náplň, jsou charakteristické svojí popraskanou glazurou.
Rohlíčky z kynutého těsta uchováte dlouho dobré a křehké. Jsou skvělé ke kávě či čaji, mléku nebo kakau. Anebo „jen tak k zakousnutí…“ opravdu, jsou „k nakousnutí“. Pokud se nějaký rohlíček nedopatřením zapomene a unikne naší konzumaci, po týdnu ho můžete v troubě rozpéct a chutná taktéž skvěle.
40−45 ks
Těsto
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
20 g droždí
75 g cukru
asi 2,5 dl mléka
150 g másla
1 žloutek
1 lžička soli
2 žloutky na potření
Mouku přesejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něj nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Ke kvásku přidáme ostatní suroviny, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme hladké mlaskající těsto, necháme kynout 1,5 hodiny, mezitím dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na pět částí, z každé vyválíme hada a rozdělíme na 8–9 ks. Vytvarujeme kuličky a necháme na vále chvíli kynout.
Pomocí prstů nebo válečku tvarujeme z každé kuličky tvar slzy, širší stranou nasměrujeme k sobě, naplníme ořechovou náplní a zarolujeme rohlíček, který na koncích lehce ohneme.
Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme žloutkem. Žloutek necháme na rohlíčkách dobře zaschnout v průvanu či chladnější místnosti (nesmí se lepit, musí být zcela zaschlý), poté plech přeneseme do teplejší místnosti a necháme rohlíčky nakynout. Tím nám žloutková glazura popraská a vytvoří požadovaný efekt, tolik charakteristický pro bratislavské rohlíčky.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C do zlatohnědé barvy.
Ořechová náplň
2,5 dl vody
120 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
300 g mletých vlašských ořechů
asi 50 g piškotových drobečků nebo strouhanky
2 lžíce rumu
lžička mleté skořice
citronová kůra
1 vejce
Vodu svaříme s oběma cukry, vmícháme ořechy, drobečky nebo strouhanku, rum, skořici, citronovou kůru. Směs odstavíme, vmícháme vajíčko a necháme zchladnout.
Ohodnoťte tento recept: