Moučníky a cukroví

Mrkvová bábovka

Bábovka, pábitelka, která ošálila mého muže. Nepoznal, že v sobě skrývá jeho neoblíbenou mrkev. Chodil, odkrajoval, o přídaveček prosil a já prožívala slastný pocit vítězství. Bábovka plná semínek a vlašských ořechů vydrží, pokud nepodlehne vašemu pokušení, dlouho vláčná.

do středně velké formy

250 g měkkého plnotučného tvarohu
4 vejce
100 g třtinového cukru
400 g mrkve
200 g hrubé mouky
2 kávové lžičky jedlé sody
80 ml slunečnicového nebo olivového oleje
50 g dýňových semínek
50 g slunečnicových semínek
50 g vlašských ořechů
2 lžičky skořice
2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
citrónová kůra

trochu másla na vymazání formy
hrubou mouku na vysypání formy

Čokoládová pěna

1 šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka
100 g čokolády na vaření
1 vanilkový cukr

1. Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

2. Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru.

3. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 °C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).

4. Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout.

5. Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.

Ohodnoťte tento recept: 

127 hlasů

Další recepty Celý díl