Maso

Zadělávaný zelený a bílý chřest s telecí pečení

Dva druhy chřestu ve smetanové omáčce, jemně ochucené muškátovým oříškem víc než sluší šťavnaté telecí pečínce.

4 porce

maso

600 g telecí svíčkové
1 lžíce dijonská hořčice
4 lžíce olivového oleje
hrst plocholisté petržele
pár kapek koňaku
mletý bílý pepř
sůl
2 lžíce oleje na opečení
sklenka bílého vína

Maso očistíme. V míse smícháme hořčici, olej, sekanou petrželku, koňak, pepř a sůl. Do této marinády maso naložíme alespoň na půl hodiny.

Marinádu z masa setřeme a opečeme je na pánvi ze všech stran, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a v rozehřáté troubě při 150 °C dopékáme asi 25 minut dorůžova.

chřest

300 g zeleného chřestu
300 g bílého chřestu
150g másla
1 malá bílá cibule
40 g hladké mouky
½ l vývaru ze slupek chřestu
100 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového květu
pažitka
mletý bílý pepř
sůl

Chřest očistíme (ulomíme dužnaté konce, bílý oloupeme, zelený loupat není třeba). Slupky a konce chřestu vložíme do vody a připravíme vývar.

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, zaprášíme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme zchladlým vývarem z chřestu a 15 minut vaříme, poté zjemníme smetanou, vložíme nakrájený chřest, 5 minut povaříme, dochutíme muškátovým květem, sekanou pažitkou, pepřem a solí. Necháme krátce přejít varem a podáváme.

Maso krájíme na plátky, lehce posolíme, přidáme zadělávaný chřest a dozdobíme pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl