Zeleninová jídla

Cukety plněné zeleninovým kuskusem a římský salát se sušenými rajčaty

Dnes skutečně žádné maso nebude. Opravdu ne. Ani slanina, velká kamarádka kluků, si nezahraje nejmenší čurdu (v herecké hantýrce malá role). Tentokrát se nechali slyšet a vykouzlili báječné plněné cukety.

4 porce

cuketa

4 středně velké cukety
200 g lilku
100 g sušeného kuskusu
150 ml vody
200 g barevných očištěných paprik
100 g jarní cibule
100 g tofu
50 ml olivového oleje
3 větvičky rozmarýnu
100 g sýra s modrou plísní
sůl
pepř

1. Cukety vložíme do osolené vařící vody a krátce cca 3-5 minut povaříme, poté ihned zchladíme ve studené vodě, necháme okapat, rozkrojíme podélně na půl, vydlabeme dužinu, kterou společně s ostatní zeleninou a tofu nakrájíme na malé kostičky.

2. Zeleninu a tofu orestujeme na 2/3 oleje, přidáme sekaný rozmarýn, kuskus a zalijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně, aby se voda vsákla do kuskusu.

3. Vydlabané cukety poklademe na pomaštěný pečící papír, naplníme zeleninovým kuskusem a posypeme strouhaným sýrem.

4. Zapečeme v rozpálené troubě na 180 ° - 200 °C asi 10 - 15 minut.

římský salát se sušenými rajčaty

1 velká hlávka římského salátu
60 g sušených rajčat
1 svazek bazalky
40 ml rajčatového protlaku
40 ml olivového oleje EV
20 ml acceta balsamica
2 stroužky česneku
200 g sýra feta
100 g celých zelených nebo černých oliv
50 g slunečnicových semínek
sůl

1. Salát nakrájíme na proužky.

2. V kuchyňském kutru rozmixujeme rajský protlak, sušená rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ocet a sůl.

3. Slunečnicová semínka nasucho opražíme.

4. Salát promícháme s dresinkem, posypeme rozdrobenou fetou, olivami a slunečnicovými semínky.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl