Polévky

Karotko citrónová polévka s meduňkovými tousty

Ondrovi se podařilo nemožné. Díky této (skutečně lahodné) polévce zbořil předsudky našeho režiséra a mého manžela v jedné osobě. Martin dosud odmítal mrkev v jakékoliv podobě, a to si myslím, že ji umím připravit dobrou na mnoho způsobů, která je daleka rozvařených zelenin školních jídelen. Ondrova karotková ho však oslovila na první sousto a já dostala komplex neschopné mrkvové kuchařky. Ovšem hozenou rukavici jsem s gustem zvedla a předvedla mrkvovo-bábovkové šálení (viz moučník mrkvová bábovka). Osvěžující a vynikající polévka!

4 porce

750 g karotky
1 citrón
1 limetka
80 g třtinového cukru
50 g másla
100 ml bílého vína
750 ml vody
sůl
muškátový oříšek mletý
pepř

200 g veky na tousty
50 g olivového oleje EV
1 svazek meduňky

1. Karotku nakrájíme na kousky a orestujeme ji na másle, přidáme kůru a šťávu z citrónu a limetky, cukr a necháme zkaramelizovat, zalijeme vínem a necháme krátce svařit, zalijeme vodou a povaříme 15-20 minut.

2. Uvařenou karotku rozmixujeme, dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem. V případě potřeby polévku zředíme vodou nebo naopak zahustíme instantní jíškou.

3. Veku nakrájíme na plátky a pokapeme ji olejem, meduňku nasekáme najemno, posypeme jí tousty a v troubě zapečeme při maximální teplotě 3-5 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl