Pečený bažant se slaninou na červeném víně a divokém koření


Ačkoli lov bažantů skončil v lednu, víme, že je možné využít zásoby kvalitně zmražené zvěřiny celoročně a připravit si skvělou krmi právě teď, kdy se jaro pomaličku, ale jistě hlásí k životu. Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů. Pusťme se tedy do vaření s šikovným a sympatickým Filipem Bártou, šéfkuchařem restaurace v konopišťském podzámčí.
4 porce
2 bažanti
200 g slaniny
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
1 velká cibule
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
vývar z bažanta
červené víno
mletý pepř
sůl
Příloha
šťouchané brambory a kysané zelí
Staženého a očištěného bažanta rozčtvrtíme, prošpikujeme částí slaniny, páteř oddělíme.
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme ji na dno pekáče, pokryjeme na kostičky nakrájenou slaninou, odseknuté kosti, v sítku nebo gáze divoké koření. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vývarem a červeným vínem.
V rozehřáté troubě necháme bažanta při 200 °C na 15–20 minut „zatáhnout“ bez pokličky, poté přiklopíme a při 180 °C pečeme asi 45 minut.
Podáváme se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Ohodnoťte tento recept: