Paella Valencia (čti Paeja Valencíja)

Filip se na natáčení přihasil s obrovskou pánví a rozzářenýma očima. Paellu totiž miluje. Při své návštěvě ve Španělsku vyloudil recept od krásné dcery valencijského kupce, a teď vám posílá jejich rodinný recept.
4–6 porcí
2 lžíce olivového oleje
200 g španělské klobásy chorizo (čoriso)
9 kuřecích křídel
1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
6 stroužků česneku
300 g rýže
800 g sekaných loupaných rajčat z konzervy
2 špetky šafránu
800 ml drůbežího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř černý
12 slávek se skořápkou nebo bez
12 velkých krevet
1 citrón
1 limetka
olivový olej
1. Papriky nakrájíme na větší kostky, cibuli nadrobno, česnek na plátky.
2. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji krevety, chorizo nakrájené na kolečka a papriky. Po orestování vše z pánve vyjmeme.
3. Do pánev přilijeme ještě trochu oleje, vhodíme kuřecí křídla, osolíme je, opepříme, přidáme česnek a cibuli, dobře společně dozlatova orestujeme, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, pak rajčata, promícháme a zalijeme vývarem, přivedeme k varu, osolíme, opepříme, okořeníme šafránem a za průběžného míchání vaříme 10 minut.
4. Do směsi rýže vložíme ostatní suroviny – chorizo, krevety, papriky, hrášek a slávky (ve skořápce jen zapícháme, během dušení se otevřou), pánev přiklopíme poklicí či zakryjeme alobalem a ještě 10 minut mírně dusíme.
5. Podáváme s řezem citrónu a limetky přímo z pánve.
Ohodnoťte tento recept: