Špecle se žampiony a ementálem


Vydatný lahůdkový pokrm je určen nejen pro lyžaře. Špecle jsou vděčným obilninovým pokrmem a můžeme je v rozličných obměnách, podle sezony či chutě, doplňovat v různých kombinacích zeleninou, masem, houbami atp. My jsme zvolili žampionovou omáčku, s níž špecle promícháme a na závěr zapečeme se strouhaným ementálem.
4−6 porcí
Těsto na špecle
½ kg hladké mouky
5 vajec
1 dl vody
sůl
Omáčka
2 šalotky
300 g žampionů
100 g másla
½ dl bílého vína
3 dl smetany ke šlehání
hrst plocholisté petrželky
bílý pepř
sůl
300 g strouhaného ementálu
Z mouky, vajec, vody a soli vymícháme v misce hladké těsto. Z těsta zavařujeme přes síto na noky do mírně vroucí osolené vody špecle. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a promastíme trochou oleje. Také můžeme zvolit variantu, že špecle odkrajujeme z mokrého prkénka nožem (na prkénko si dáváme těsto po menších dávkách) do mírně vroucí vody.
Šalotku nakrájíme najemno a na másle opečeme společně se čtvrtkami žampionů, poté zakápneme vínem a přidáme smetanu, krátce společně provaříme, na závěr ochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou. Smícháme se špeclemi.
Do jednoporcových zapékacích misek nebo do jedné velké mísy (záleží, co máme k dispozici) vložíme směs, pokryjeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: