Polévky

Gazpacho (gaspáčo)

Gaspacho (gaspáčo) je španělská studená polévka pro osvěžení v horkých a parných dnech. Pokud si během našeho krátkého českého léta vzpomenete, alespoň jednou ji vyzkoušejte, je velmi lahodná. A pokud se dostanete do Španělska, ochutnejte její originál a nezapomeňte navštívit také Tapas bar. Tapas jsou vlastně studené jednohubky, ve Španělích velmi oblíbené. Kluci vyrobili tapas z bramborové tortilli (tortíji).

4-6 porcí

5 plátků veky
15 ml červeného vinného octa
4 stroužky česneku
1,5 salátové okurky
1 menší cibule
1 zelenou papriku
1 konzerva loupaných krájených rajčat
100 ml olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

vložka do polévky

0,5 salátové okurky
1 zelená paprika
8 plátků veky bez kůrky
olivový olej

1. Neloupanou salátovou okurku, cibuli a česnek nakrájíme najemno, vložíme do mísy, přidáme drcená rajčata a olej. Směs osolíme, opepříme, rozmixujeme a dochutíme octem. Polévku zakryjeme a chladíme alespoň 2 hodiny.

2. Na vložku do polévky podélně rozpůlíme zbývající okurku a semena odstraníme lžící. Okurku a papriku nakrájíme na kostičky. Plátky veky nakrájíme také na kostičky a opečeme je na olivovém oleji. Polévku rozdělíme na dobře vychlazené talíře. Vložku podáváme odděleně, aby si ji mohl nabrat každý podle chuti.

Tip: Polévku můžeme podávat s 2 nebo 3 kostkami ledu. Pro barevnou pestrost můžeme jako vložku přidat také červenou papriku. Polévku uchováme v chladničce dobře přikrytou fólií, protože je silně aromatická.

Španělská tortilla (tortíja)

800 g brambor
2 velké cibule
8 vajec
sůl
pepř celý černý čerstvě mletý
1 l slunečnicového oleje

1. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi slabé plátky.

2. Nejprve „uvaříme“ brambory v rozpáleném oleji dozlatova, smažíme velmi mírně a zvolna asi 5 minut. Poté vyjmeme a necháme okapat.

3. Stejný postup opakujeme s cibulí.

4. Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme, přidáme brambory a cibuli, zlehka zamícháme. Omeletu vysokou cca 4 cm pečeme pozvolna na rozpálené vyšší pánvi s olejem, cca 10 minut z jedné strany, pak ještě z druhé strany krátce dopečeme.

5. Hotovou tortillu krájíme na trojúhelníky nebo na kostky a jíme jako samostatný pokrm „tapas“ nebo jako přílohu.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl