Gazpacho (gaspáčo)

Gaspacho (gaspáčo) je španělská studená polévka pro osvěžení v horkých a parných dnech. Pokud si během našeho krátkého českého léta vzpomenete, alespoň jednou ji vyzkoušejte, je velmi lahodná. A pokud se dostanete do Španělska, ochutnejte její originál a nezapomeňte navštívit také Tapas bar. Tapas jsou vlastně studené jednohubky, ve Španělích velmi oblíbené. Kluci vyrobili tapas z bramborové tortilli (tortíji).
4-6 porcí
5 plátků veky
15 ml červeného vinného octa
4 stroužky česneku
1,5 salátové okurky
1 menší cibule
1 zelenou papriku
1 konzerva loupaných krájených rajčat
100 ml olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
vložka do polévky
0,5 salátové okurky
1 zelená paprika
8 plátků veky bez kůrky
olivový olej
1. Neloupanou salátovou okurku, cibuli a česnek nakrájíme najemno, vložíme do mísy, přidáme drcená rajčata a olej. Směs osolíme, opepříme, rozmixujeme a dochutíme octem. Polévku zakryjeme a chladíme alespoň 2 hodiny.
2. Na vložku do polévky podélně rozpůlíme zbývající okurku a semena odstraníme lžící. Okurku a papriku nakrájíme na kostičky. Plátky veky nakrájíme také na kostičky a opečeme je na olivovém oleji. Polévku rozdělíme na dobře vychlazené talíře. Vložku podáváme odděleně, aby si ji mohl nabrat každý podle chuti.
Tip: Polévku můžeme podávat s 2 nebo 3 kostkami ledu. Pro barevnou pestrost můžeme jako vložku přidat také červenou papriku. Polévku uchováme v chladničce dobře přikrytou fólií, protože je silně aromatická.
Španělská tortilla (tortíja)
800 g brambor
2 velké cibule
8 vajec
sůl
pepř celý černý čerstvě mletý
1 l slunečnicového oleje
1. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi slabé plátky.
2. Nejprve uvaříme“ brambory v rozpáleném oleji dozlatova, smažíme velmi mírně a zvolna asi 5 minut. Poté vyjmeme a necháme okapat.
3. Stejný postup opakujeme s cibulí.
4. Vejce rozšleháme, osolíme a opepříme, přidáme brambory a cibuli, zlehka zamícháme. Omeletu vysokou cca 4 cm pečeme pozvolna na rozpálené vyšší pánvi s olejem, cca 10 minut z jedné strany, pak ještě z druhé strany krátce dopečeme.
5. Hotovou tortillu krájíme na trojúhelníky nebo na kostky a jíme jako samostatný pokrm tapas“ nebo jako přílohu.
Ohodnoťte tento recept: