Makovo–ořechová bábovka s třešněmi


Bábovka skvěle chutná a vyznačuje se vláčnou konzistencí. Třešničky jsou chuťovou i vizuální radostí. Bábovka ještě lépe chutná odleželá druhý den, ale málokdo vydrží nenakrojit a neochutnat…
(1 sklenka = 2 dl)
4 vejce
2 sklenky krupicového cukru
1 sklenka oleje
1 sklenka mléka
2 sklenky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 sklenka mletého máku
1 sklenka mletých vlašských ořechů
1 sklenka kandovaných, koktejlových nebo v sezoně čerstvých třešní
citronová kůra
špetka skořice
1 lžíce švestkových povidel
1 vanilkový cukr
máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně vmícháme všechny ingredience, můžeme použít ruční šlehač nebo mixer na nižší otáčky. Připravené těsto je kompaktní a lité.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 165−170 °C 45−60 minut.
Zda je bábovka hotová, vyzkoušíme vpíchnutím špejle. Nelepí–li se na ni těsto, je pečená.Po vyjmutí z trouby necháme bábovku asi pět minut „vydechnout“, poté ji vyklopíme a necháme zchladnout.
Ohodnoťte tento recept: