Grilovaná vepřová panenka dle receptu krčmářky Markéty

Pokrm pana šéfkuchařte Máslíka plně vyjadřuje úsloví, že v jednoduchosti je krása. Pokud vyzkoušíte, přesvědčite se na svoje vlastní chuťové vjemy, a váš jazýček ocení elegantní chuť pokrmu, kterou vytváří kombinace použitých surovin.
4 porce
panenka
800 g vepřové panenky
200 g sušených švestek
50 ml oleje
česnek
chilli
sůl
Asi deseticentimetrové špalíčky panenky uvnitř středu podélně nařízneme – vytvoříme kapsu, kterou naplníme sušenými švestkami. Takto připravené maso osolíme a vložíme do marinády z oleje, chilli a drceného česneku. Dvě hodiny necháme v chladu odpočinout, poté grilujeme dozlatova.
vinná omáčka
30 g másla
30 g hladké mouky
300 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého suchého vína
50 ml smetany
sůl
bílý pepř
citrónová šťáva
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme studený vývar, přivedem k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Omáčku procedíme přes jemné síto, přilijeme víno, ochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy a zjemníme smetanou.
Panenku s vinnou omáčkou podáváme nejlépe s bramborami, například ve slupce uvařenými, poté opečenými.
Ohodnoťte tento recept: