Ryby a mořské plody

Losos s omáčkou beurre blanc a zeleninovou bramborovou kaší

Beurre [bér] – francouzsky máslo, blanc – bílý.

Bílá máslová omáčka, skvěle padnoucí k pečeným nebo grilovaným mořským rybám, patří k tradičním francouzským omáčkám. Příprava není složitá, avšak se musí dodržet správný postup a načasování podávání.

V některých recepturách se setkáte i s přidáním smetany, to ovšem není ta správná a pravá beurre blanc.

Pro správné načasování přípravy tohoto jídla doporučujeme nejprve připravit přílohu, v našem případě kaši s kousky na másle opečené kořenové zeleniny, a uchovat ji v teple.

Během vaření brambor připravíte z odřezků ryb i rybí vývar potřebný pro omáčku.

Během dokončování omáčky opečte rybu.

4 porce

Losos

800 g filetu lososa
olivový olej
sůl, nejlépe vločková maldonská sůl
4 lžičky hrubozrnné hořčice

Beurre blanc

4 šalotky
250 ml bílého vína
250 ml rybího vývaru
200 g másla
sůl

Příloha

600 g bramborové kaše
máslo
200 g kořenové zeleniny

Nadrobno nakrájené šalotky svaříme s bílým vínem a rybím vývarem na dvě třetiny až polovinu.

Dobře vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky. Vývar odstavíme a rychle do něj metličkou vmícháváme jednu kostku másla po druhé, poslední kousek másla vmícháme už zlehka, osolíme, opepříme a přecedíme přes husté síto, takže získáme hladkou máslovou omáčku.

Zhotovujeme ji těsně před podáváním.

Filet z lososa očistíme a naporcujeme, na oleji opečeme kůží dolů, na závěr osolíme a opepříme.

Z vařených brambor, másla a teplého mléka vyšleháme jemné pyré, dle potřeby osolíme. Vmícháme opečenou kořenovou zeleninu na drobné kostičky.

Lososa upravíme na talíř, doplníme lžičkou hrubozrnné hořčice, přelijeme omáčkou a doplníme kaší.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl