Cibulová polévka


Fotbalová cibulová polévka je jakousi variací francouzské cibulačky. Pro větší vydatnost do polévky vmícháme žloutky a v samotném finále toast se sýrem nezapékáme, nýbrž vkládáme do hotové polévky při servírování.
6−8 porcí
olivový olej
600 g cibule
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
200 ml bílého vína
asi 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
muškátový květ mletý
200 ml bílého portského vína
4 žloutky
mletý bílý pepř
sůl
2 lžíce másla na zjemnění
120 g hermelínu nebo brie
Krutony
2 rohlíky
olivový olej
snítka tymiánu
Na oleji osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme nové koření a bobkový list, zalijeme vínem, necháme odvařit, zalijeme vývarem a vaříme 10 minut, potom ochutíme muškátovým květem, pepřem a solí, provaříme ještě 5 minut. Polévku odstavíme, vmícháme žloutky rozkvedlané v portském víně, zjemníme máslem.
Kolečka nebo kostičky rohlíků opečeme na olivovém oleji dozlatova, pro vůni přidáme do pánvičky snítku tymiánu.
Při podávání do polévky vkládáme malé kostičky sýru a bylinkové krutonky.
Ohodnoťte tento recept: