Do křupava pečená kachnička s vánoční nádivkou


Skvostná a vánočně voňavá je kachnička s jemně navinulým zelím a poctivým domácím knedlíčkem.
4−6 porcí
Nadívaná kachna
1 kachna
2 housky
50 g špeku
200 ml smetany
2 vejce
100 g sušených fíků
100 g sušených datlí
50 g kandované pomerančové kůry
1 velké jablko
100 g vlašských ořechů
1 svazek plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl
100 ml brandy nebo koňaku
100 ml medu
Kachnu očistíme a osolíme.
Špek nakrájený na kostičky vypečeme, přidáme nakrájené housky, zalijeme smetanou a necháme prosáknout.
Přidáme nakrájené fíky, datle, kandovanou kůru, jablko, ořechy, sekanou petrželku. Do zchladlé směsi vmícháme vejce, sůl a nádivkou naplníme kachnu. Pokud nádivka zbude, dáme ji péct do pekáčku pod kachnu.
V brandy rozmícháme med a marinádou potřeme kachnu, kterou vložíme do pekáče prsy dolů, podlijeme vodou a pečeme pozvolna při 150 °C podle velikosti kachny asi 2,5 hodiny, poté otočíme a při 180 °C dopečeme dozlatova. Podáváme se zelím a knedlíkem.
Karamelové zelí s jablečnou šťávou
½ hlávky červeného zelí
100 g cukru krupice
½ l jablečného džusu
1 brambor
2 badyány
4 hřebíčky
1 kus celé skořice
sůl
V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, přidáme na nudlličky nakrájené zelí a společně s kořením zarestujeme, zalijeme jablečnou šťávou a dusíme doměkka. Před dokončením přidáme na zahuštění nastrouhanou bramboru a povaříme, osolíme.
Máslové houskové knedlíky
250 g bílého toustového chleba
20 g droždí
lžička krupicového cukru
250 ml mléka
1 vejce
30 g másla
asi 400 g hrubé mouky
sůl
Droždí utřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme lžící mouky a necháme vyběhnout kvásek. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, housku nakrájenou na kostičky a necháme 15 minut odležet. Poté vpracujeme mouku a necháme ještě 30 minut pod utěrkou kynout.
Po vykynutí vytvarujeme dvě šišky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Ohodnoťte tento recept: