Vývar s bylinkovou sedlinou


Není nad dobrý silný hovězí vývar. Abychom jej získali, musíme být trpěliví a alespoň tři hodinky nechat vše potichoučku a jemně pobublávat.
6−8 porcí
Vývar
1 kg hovězích kostí a předního hovězího masa
500 g kořenové zeleniny − mrkev, celer, petržel
1 cibule
4 stroužky česneku
slunečnicový olej
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepře
voda
sůl
Zelenina Julien
1 mrkev
¼ celeru
100 g pórku
20 g másla
Bylinková sedlina
4 vejce
200 ml mléka,
hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián, petrželka)
sůl
máslo na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
Hovězí kosti (máme-li velké, nasekáme) a nahrubo nakrájené maso prudce opečeme na oleji, přidáme zeleninu (cibuli neloupeme, česnek jen rozmáčkneme), osmahneme, přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu, příkon tepla zmírníme na minimum a vývar „táhneme“ alespoň 3 hodiny. Svrchu sbíráme pěnu. Hotový vývar scedíme.
Zeleninu nakrájíme na nudličky a opečeme na másle.
Vejce rozmícháme s mlékem, solí, sekanými bylinkami a vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Vložíme do pekáče s vodou do trouby a pečeme při 160 °C 10−15 minut.
Podáváme horký vývar se zeleninou a bylinkovou sedlinou.
Ohodnoťte tento recept: