Kunětická kaple měla spadnout, teď povzbuzuje k smíření

Velké Kunětice - V jednom z nejzapadlejších koutů bývalých Sudet, ve Velkých Kuněticích na Jesenicku byla dokončena oprava historické kaple z konce 19. století. Na realizaci oprav přispěli také někteří rodáci, kteří byli po válce odsunuti do Německa. V místech, kde dříve prožili dětství, se zúčastnili jejího slavnostního otevření. Kaplička se tak po letech stala opět místem setkání.

Sedmdesátiletý Alfred Pelz, který do malé osady Františkov přijel z Bavorska, opouštěl rodný dům ve svých šesti letech. „Narodil jsem se asi kilometr odsud. Mé první vzpomínky na tento region jsou májové slavnosti, které jsem s rodinou navštěvoval v této kapli,“ řekl ČT Alfred Pelz. Podle předsedy sdružení Jesenický horský spolek Pavla Stejskala oblast hodně utrpěla. „Bylo odsunuto padesát tisíc lidí, dnes tady žije 42 tisíc lidí na celém Jesenicku, tyto vesnice v okolí ztratily zhruba polovinu obyvatel,“ dodává.

Sdružení získalo kapli od místní farnosti darem a čtyři roky ji opravovalo. Kromě rodáků přispěly také nadace a mnozí nadšenci pomáhali zdarma. Kdyby si Jesenický horský spolek nevzal rekonstrukci kaple za svou, zcela jistě by zanikla. Krov i střecha se zřítily a uvnitř rostl více než dvacet let strom. Nejprve muselo přijít statické zabezpečení, pak betonový věnec, kompletní nový krov a nové omítky. „Bylo to náročné, ale byla to radostná práce,“ popisuje člen spolku Jan Stejskal.

Bavor Alfred Pelz: „Když jsem odsud odcházel do Německa, tak jsem jel poprvé vlakem a byly to velmi silné pocity, ale dnes to vidím jinak než tehdy. A přeji této zemi to samé, co přeji své zemi.“

Interiér zdobí vitráže a mozaiky se symboly několika náboženství. Výtvarnice Iveta Strnadová vtiskla kapli společný motiv podaných rukou, kaple smíření je určena všem. Má platit za symbol odpuštění, lidskosti a jednoty. Kaplička se tak po letech stala opět místem setkání. A ti, kteří ji opravili, věří, že se k ní lidé budou rádi vracet, ať už žijí kdekoliv.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)